Ebeveyn ile güvenli ayrılma ve sosyalleşme atölyesi için öncelikle ebeveynlerle görüşme yapılarak çocuğu tanımaya yönelik standart formlar doldurulur. Elde edilen bilgiler çerçevesinde çocuğa özel, onun ilgi ve ihtiyaçlarını öncelikleyen bir program hazırlanır. Programın her aşamasına ailenin sürece aktif olarak katılımı sağlanır.
Program başlangıcında, çocuğun ebeveyni veya bakım vereni ile birlikte atölye ortamını tanıması, benimsemesi, kişiler, fiziki ortam ve eşyalarla iletişim ve bağ kurması sağlanır. İkinci aşamada çocuk kademeli olarak kendileri ile sosyalleşme deneyimi yaşayacağı oyun grubuna dahil edilir.
Oyun grubu çalışmalarında ilk hedef; çocuğa aidiyet duygusu kazandırmak ve bireyselleşmesine destek olmaktır. Güvenli ayrılma atölyesi; drama ve masal etkinlikleri, grup oyunları, duyusal oyunlar, kraft kâğıt ve sanat etkinlikleri başta olmak üzere çok sayıda etkinlik ve çalışmadan oluşmaktadır. Bu etkinlik ve çalışmalarla çocuğun duygu ve düşüncelerini ifade etme, arkadaşlık kurma ve sürdürme, paylaşma ve yardımlaşma, kuralları tanıma ve uyma, sıra bekleme, başkalarının haklarına saygı gösterme gibi birçok iletişimsel ve sosyal beceriyi zorlama veya öğreti olmadan edinmesi ve öğrenmesi hedeflenmektedir.