Ergoterapistler; her yaştaki hem sağlıklı hem de sağlık sorunu olan bireylerle çalışırlar. Ergoterapi danışan merkezli bir meslektir. Bununla birlikte danışanın bağımsızlık ve fonksiyonelliğinin sağlanması, topluma uyum ve katılımının artırılması için aile, bakıcı, öğretmen, sağlık profesyonelleri başta olmak üzere ilgili tüm kişi ve kurumlarla iş birliği içinde çalışırlar.
Ergoterapinin en sık çalışma alanları; zihinsel, fiziksel, duyusal, sosyal veya duygusal olarak zorluk yaşayan bireylerdir. Ayrıca dil, konuşma ve öğrenme güçlüğü, yeme, uyku ve davranış bozuklukları olan kişilerin bağımsız yaşam becerilerinin geliştirilerek toplum ile uyumlarının artırılması ergoterapinin temel çalışma alanlarıdır.
Ergoterapinin diğer bir çalışma alanı da vücut yapı ve işlevlerinde bozukluğa bağlı bir sağlık problemi nedeniyle veya herhangi bir sağlık sorunu olmadan sosyal ve kültürel nedenlerle yer aldığı sosyal toplumdan dışlanmış veya toplum işleyişine katılımı kısıtlanmış bireylerdir. Bu grubun en bilinen örnekleri engelliler, azınlıklar, göçmenler ve mültecilerdir.