Bekam Samsun Ergoterapi

Mimar Sinan Mahallesi 176. Sokak Güneş Evleri Sitesi A Blok No: 6-AA Atakum Samsun

Telefon Numaralarımız

Sabit : 0 (362) 459 00 79 Mobil : 0 (552) 369 06 55

WISC-IV

WISC-IV Zeka Testi Hakkında Merak Edilenler

WISC-IV Zeka Testi Hakkında Merak Edilenleri Ele Aldığımız Yazımızı Aşağıda Bulabilirsiniz.

Samsun Ergoterapi Merkezi Bekma'da Dil Zenginleştirme Programı

WISC 4 testi nedir?

Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği-IV (WISC-4) çocukların zihinsel becerilerini ölçmek amacıyla tüm dünyada yaygın olarak kullanılan kapsamlı ve güvenilir bir zekâ testidir.

Test zekâ düzeyinin yanı sıra çocuğun güçlü ve zayıf zihinsel becerileri hakkında da ipuçları sağlar. Böylece üstün zihinsel yeteneklere sahip çocukların erken tanınmasına yardımcı olur.

WISC-4 testi ile ayrıca çocuklarda öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, algılama ve anlama sorunları, sosyal kaygılar, okul fobisi, özgüven eksikliği, iletişim problemleri ve sınav kaygısı  gibi özel destek gerektiren pek çok durumla ilgili ipuçları elde edilebilir.

Kime uygulanabilir?

Test 6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay arasındaki çocuklara tüm çocuklara uygulanabilmektedir

WISC-4 testini kimler uygulayabilir?

Testin ticari ve bilimsel telif hakları Türk Psikologlar Derneği tarafından alınmıştır. Test dernek tarafından verilen uygulamalı eğitimi almış psikologlar tarafından uygulanabilmektedir. Test standardizasyonu ve güvenilirliği için orijinal bataryaların kullanılması önemlidir.

Hangi alanlar test edilmektedir?

WISC-4 testi ile birçok zihinsel beceri değerlendirilmektedir. Test 10 temel ve 5 yedek alt testten oluşmaktadır. Çeşitli nedenlerle temel testlerin yapılamadığı durumlarda yedek alt testlerden yararlanılır.

Alt testlerden elde edilen toplam sonuç genel bilişsel yeteneği (zekâ) gösterir. Alt testler temel olarak 4 farklı zihinsel beceri alanını test etmek üzere kurgulanmıştır.

  1. Sözel Kavrama:
  2. Algısal Akıl Yürütme:
  3. Çalışma Belleği
  4. Zihinsel işlemleme hızı

WISC-4 testi ile WISC –R testi arasında ne fark vardır?

WISC-IV testi bu testin ülkemizde kullanılan en son sürümüdür. WISC-R testi WISC-4 testinin önceki sürümüdür.

WISC-R testi çocukları 1970 ve 1980’li yılların normlarına göre değerlendirmektedir. Eğitim ve teknolojideki gelişmeler, uyaran sayı ve çeşitliliğinin artması, çocukların bu testlerdeki soru kalıpları ile erken yaşlarda karşılaşmaya başlamaları gibi nedenlerle aynı zekâ testinden alınan puanlar yıllar içinde düzenli olarak artmaktadır. Bu nedenle bu test ile yapılan değerlendirmelerde çocuk ve ergenler kapasitelerinin üzerinde zekâ puanları alabilmektedir. Bu nedenle çocuklarda zekâ testi olarak daha doğru ve objektif sonuç elde etmek için geçerliliğini yitirmiş WISC-R testi yerine WISC-4 testini kullanılmalıdır.

WISC-4 testinde WISC-R testinden farklı olarak daha fazla zihinsel beceri alanı test edilmektedir. Ayrıca 16 yaş 0 aya kadar uygulanan WISC-R testine karşılık WISC-4 testi 16 yaş 11 aya kadar uygulanabilmektedir.

Testin uygulama süresi ne kadardır?

Testin uygulama süresi çocuklar arasında farklılık göstermekle birlikte ortalama 90-120 dakikadır. Testin tercihen tek oturumda tamamlanması hedeflenir. Ancak çocuğun performansına göre veya ihtiyaç duyulması halinde kısa aralar verilebilir.

Test hangi sıklıkla tekrarlanabilir?

Sağlıklı bir değerlendirme için iki WISC-IV testi arasında 1 yıl süre olması önerilir. Daha önce WIS-R testi yapılmış bir çocuğa WISC-4 testi yapılması için en az 4-6 ay süre geçmelidir.

Test öncesi çocuğa hangi açıklamalar yapılmalıdır, nelere dikkat edilmelidir?

Test öncesi çocuğa hiç açıklama yapılmaması veya yanlış bilgi verilmesi test başarısını olumsuz etkileyebilir. Buna karşılık sınava veya zekâ testi yapılacağının söylenmesi ya da  yüksek performans beklentisinin ifade edilmesi çocukta kaygıya neden olabilir. Test öncesi çocuğa uygun ifadelerle ve yeterli bilgilendirme yapılmalı, uygulamanın okul sınavları gibi puanlanan bir test olmadığı söylenmelidir.

Çocuğa herkes gibi onun da güçlü ve zayıf yönlerinin bulunabileceğini, bunları bilmenin başarısına katkı sağlayacağını söyleyip potansiyelini ortaya çıkarmak, güçlü ve zayıf yanlarını belirlemek için bir uzmandan yardım alınacağının anlatılması uygun olabilir.

Test çocuğunu fiziksel olarak sağlıklı olduğu bir zamanda yapılmalı, teste gelirken aç, uykusuz veya yorgun olmamasına dikkat edilmelidir. Dikkatinin dağılmaması için test süresinde sevdiği ve rahat ettiği kıyafetler tercih edilmelidir. Teste başlamadan önce tuvalet ihtiyacı giderilmiş olmalıdır.

Test ile ilgili gerekli açıklamalar çocuğa uygulama öncesinde psikolog tarafından yapılacaktır. 

 Tüm sorularınız için
 İletişim : 0552 369 36 55

WISC 4 testi nedir Detaylı bilgi için bize mesaj yollayın
"Samsun Ergoterapi"
Neden BEKAM

Çocuklarımızın İhtiyaçlarına Özgün Atölye ve Terapiler

İlk tanışmamızdan itibaren tüm çocuklarımızın mevcut  ihtiyaçlarını gözeterek sizlere bütünsel bir değerlendirme sunuyoruz. Kökenleri tamamen bilimsel olan programlarımız, programa özgü atölyelerde ve deneyimli  terapistlerimizce veriliyor, her anlamda doyurucu ve tam bir ebeveyn raporlaması ile çocuğunuzun gelişimini her an takip edebiliyorsunuz…

Tüm Hizmetlerimiz

BEKAM'da Onlarca Etkinlik, Uygulama ve Terapi Programı

Sevgili anne ve babalar; BEKAM Samsun Ergoterapi, Dil ve Konuşma Terapisi, Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak kurumumuzda; Dikkat, gelişim ve zekâ testlerinden duyu bütünleme terapisine, dikkat geliştirme programlarından disleksi müdahale programlarına, dil ve konuşma terapisinden duyusal oyun ve ebeveyn ile güvenli ayrılma atölyesine kadar değişik alanlarda çeşitli test, program, terapi ve atölyelerle 0-18 yaş arası tüm çocuklarla yönelik hizmetler sunulmaktadır. 

BEKAM SAMSUN ERGOTERAPİ VE DANIŞMANLIK

Onlarca Atölye, Etkinlik ve Terapi Programları

BEKAM SAMSUN ERGOTERAPİ VE DANIŞMANLIK
Samsun Ergoterapi
SAMSUN ERGOTERAPİ VE DANIŞMANLIK
Etkinlik Atölyeleri
BEKAM SAMSUN ERGOTERAPİ VE DANIŞMANLIK
Oyun Alanı
BEKAM SAMSUN ERGOTERAPİ VE DANIŞMANLIK
Terapi Programları
BEKAM SAMSUN ERGOTERAPİ VE DANIŞMANLIK
Uzman Terapistler
Yazılarımız

Son Yazılarımıza Göz Atın

Bebekler Nasıl Bir Ortamda Bulunmalı?

Çocuk Oyunu : Çağrışım

Çocuklarda Uyku Bozuklukları